Op deze pagina is meer informatie te vinden over de verschillende wedstrijden waaraan ZV Mosaqua deelneemt.

Achtergrondinformatie Competitiewedstrijden

De Nationale Zwemcompetitie is opgedeeld in vier landelijke niveaus, daaronder zijn er nog drie klassen op regionaal niveau.

Landelijke competitie            Regionale competitie

1. Hoofdklasse                         5. Regio 1e klasse

2. A-klasse                              6. Regio 2e klasse

3. B-klasse                              7. Regio 3e klasse

4. C-klasse

De landelijke competitie bestaat uit vier en de regionale competitie uit vijf ronden (wedstrijddagen). Voor de hoofdklasse is er een vijfde (finale) ronde. Daarnaast is een promotie-/degradatiewedstrijd voor de Hoofdklasse en A-klasse alsmede voor de C-klasse en Regio 1e klasse. Limburg valt onder de ‘Regio Zuid’, samen met Noord-Brabant en Zeeland. De promotie-/degradatieregeling van dit seizoen kan hier worden gevonden.

De gezwommen tijden tellen mee als punten, het is hierbij de bedoeling zo min mogelijk punten te behalen (dus een zo snel mogelijke tijd neer te zetten). Indien iemand gediskwalificeerd of afgemeld is en er dus niemand zwemt in een bepaald programma, zal er een vervangende (langzame) tijd worden genoteerd. Het is dus essentieel dat ieder probeert aanwezig te zijn, fit is en goed op de techniek let.

Om jonge zwemmers en zwemsters te beschermen tegen overbelasting en om de indelingen tijdens wedstrijden voor iedereen duidelijk te maken is een aantal reglementen geformuleerd aangaande leeftijdsbepalingen en -beperkingen, welke hier te vinden zijn.

Momenteel strijden we met onze kleinschalige wedstrijdgroep in de 3e klasse. De actuele competitiestand hier te vinden.

Overzicht links

Promotie-/degradatieregeling

Leeftijdsbepalingen en -beperkingen

Actuele competitiestand

Deze wedstrijden zijn speciaal bedoeld voor jongere zwemmers. Ze zwemmen daar alleen tegen leeftijdgenoten. Er is geen puntentelling, maar er wordt wel een top 25 van Limburg bijgehouden over de 5 wedstrijden en de beste 10 of 12 zwemmers (afhankelijk van waar de wedstrijd gehouden wordt) worden uitgenodigd voor de Kring Speedo Finale. Bij de Speedo-wedstrijden zijn sinds een paar jaar ook  200m nummers toegevoegd voor junioren 1 en 2, omdat die niet zo vaak in de gelegenheid waren om deze langere afstanden te zwemmen. Hier worden geen Kring Finales van gehouden. Bij genoeg deelnemers doet onze vereniging mee.

Dit zijn wedstrijden over langere afstanden, uiteenlopend van 200 meter tot 2000 meter, afhankelijk van je leeftijd. LAC-wedstrijden zijn er voor vrije slag en voor wisselslag. Hiervoor bestaat ook een puntentelling per vereniging, maar dan moet er een grotere groep meedoen. Geïnteresseerden kunnen informeren bij de trainers.

Wedstrijden georganiseerd door een groep verenigingen met het doel beginnende zwemmers aan wedstrijden te laten wennen. Hiervoor geldt geen puntentelling, maar de tijden tellen wel. Dus zwem je een limiet voor de LKA tijdens een medaillewedstrijd dan geldt die gewoon. Daarnaast organiseren wij jaarlijks de Mosaquatrofee.

Op 4 mei 2013 was het startschot voor het creëren van een nieuwe wedstrijdploeg binnen ZV Mosaqua Gulpen. Op deze dag hebben verschillende ‘masters’ meegedaan aan de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion te Eindhoven. Dit was een nieuwe en leuke uitdaging voor de iets oudere wedstijdzwemmers van de zwemclub. Tijdens de trainingen wordt er hard gewerkt aan de zwemslagen en de techniek die wordt geoefend en verbeterd.

Bij Masterswedstrijden zijn de jongste deelnemers 20+, maar soms mag men ook pas deelnemen vanaf 25+ (een maximale leeftijd is er niet). Tijdens de wedstrijd hebben we een vaste groep die de zwemclub vertegenwoordigt en strijd voor de punten in het klassement. Interesse om een keer deel te nemen aan een training of wedstrijd? Dan kunt u zich melden via masters@zv-mosaqua.nl.

Speedo - wedstrijden LAC - wedstrijden Medaillewedstrijden Masterswedstrijden

Naast al deze wedstrijden zijn er nog enkele wedstrijden waar we als club wel eens naar toe (kunnen) gaan. Voorbeelden hiervan zijn de Limburgse Kampioenschappen, limietwedstrijden (zoals in het PvdH Zwemstadion te Eindhoven), Netherlands Invitational of een ander toernooi. Mocht je een leuke wedstrijd weten waar een open uitnodiging voor zwemverenigingen van is, laat het de trainers weten en misschien dat het op het programma komt te staan.

Overige wedstrijden